Produkcja artykułów żywnościowych w Polsce wykazuje wysoką dynamikę rozwoju. Bazę surowcową dla niej stanowią przede wszystkim produkty pochodzące z krajowego rolnictwa. Postępujące procesy internacjonalizacji polskiej gospodarki żywnościowej powodują, że stopniowo zwiększa się znaczenie surowców rolnych pochodzących z importu. Od początku członkostwa Polski w Unii Europejskiej udział produktów importowanych w łącznych zaso-bach surowcowych sektora żywnościowego wzrósł, w zależności od zastosowanej metody obliczeń, do ok. 33-39%. Produkty te stanowią głównie surowce sprowadzane z innych stref klimatycznych. Poszczególne branże krajowego przemysłu spożywczego stosują zróżnico-wane strategie w zakresie zaopatrzenia surowcowego, co wynika z różnych uwarunkowań ich funkcjonowania, w tym także odmiennej struktury własnościowej.
The production of food products in Poland shows high dynamics of development. The raw material base consists mainly of products from domestic agriculture. The progressing inter-nationalization processes of the Polish food economy mean that the importance of imported agricultural raw materials is gradually increasing. During the period of Poland’s member-ship in the European Union, the share of imported products in the total raw material re-sources of the food sector increased, depending on the calculation method used, to approx. 33-39%. These products are mainly raw materials from other climatic zones. Particular sectors of the domestic food industry use different strategies in the field of raw material supply, which results from vari-ous conditions of their functioning, including a different ownership structure.