Chłodnictwo : organ Naczelnej Organizacji Technicznej
Omówiono sposób działania ziębiarki Granryda i przedstawiono zastosowany układ pomiarowy. Opisano sposób przeprowadzenia pomiarów i podano uzyskane wyniki. Za pomocą modelu matematycznego (opartego na wynikach pomiarów) zbadano wpływ niektórych parametrów konstrukcyjnych i eksploatacyjnych. Wskazano na konieczność staranego zaizolowania cieplnego wewnętrznej powierzchni komory rozprężnej.
W artykule przedstawiono metodę modelowania dynamiki wymiany ciepła w pojazdach chłodniczych. Model matematyczny w postaci układu równań różniczkowych rozwiązano za pomocą pakietu SIMULINK z systemu obliczeniowego MATLAB. W końcowej części przedstawiono przykładowe wyniki symulacji temperatury w nadwoziu chłodniczym i jego elementach konstrukcyjnych.
Podkreślono uniwersalne znaczenie temperatury i jej istotną rolę w procesach przemysłu chłodniczego. Szczegółowo i w wielu aspektach omówiono temperaturę jako podstawowy czynnik jakości i trwałości mrożonej żywności. Scharakteryzowano metody szacunkowego określania dopuszczalnych okresów przechowywania produktów (współczynnik temperaturowy Q10, wskaźnik dobowej straty jakości At, krzywe TTT) oraz...
Skrótowo przedstawiono zagadnienia związane z podejmowanymi w Polsce działaniami mającymi na celu wprowadzenie i ugruntowanie szeroko pojętego systemu jakości na podstawie pakietów Polskich Norm PN-ISO 9000 (normy dotyczące zarządzania jakością i zapewniania jakości) oraz PN-EN 45000 (normy dotyczące ogólnych kryteriów odnoszących się do akredytacji, badań i certyfikacji). Bardziej szczegółowo omówiono...
Scharakteryzowano aktualny stan badań nad możliwością ograniczenia niekorzystnego wpływu zamrażania na właściwości funkcjonalne preparatów białkowych z ryb, drobiu i mięsa zwierząt rzeźnych, przez dodanie do utrwalanych produktów substancji o działaniu krioprotekcyjnym, zwanych krioprotektantami. Opisano liczne przykłady i warianty stosowania różnych krioprotektantów, głównie w celu zachowania wysokiej...
Przedstawiono ogólnie wpływające na jakość mrożonej żywności czynniki TTT (Time-Temperature, Tolerance) i PPP (Product, Processing, Packaging), ze szczególnym uwzględnieniem funkcji ochronnej opakowań. Na tym tle schrakteryzowano stosowane w przemysłowym zamrażalnictwie żywności podstawowe tworzywa opakowaniowe i ważniejsze modyfikacje ich właściwości użytkowych, w tym folie i pojemniki z tworzyw...
W pracy przedstawiono teoretyczne aspekty procesu dławienia roztworu ziębnik-olej w rurce kapilarnej agregatu sprężarkowego. Zwrócono uwagę na istotne różnice pomiędzy dławieniem czystego ziębnika a dławieniem roztworu oraz na wpływ oleju na wartości parametrów procesu. Jest to pierwszy z trzech artykułów z serii poświęconej tym problemom (dławienie ziębnik-olej) i generalnie problemom dławienia roztworów.
Przedstawiono różne modele numeryczne sporządzone dla kontenera chłodniczego służące do wykonania jego analizy wytrzymałościowej Metodą Elementów Skończonych. W wyniku przeprowadzonych obliczeń wyznaczono rozkłady naprężeń zredukowanych i ugięć pod wpływem działania obciążenia skupionego w poszczególnych elementach składowych kontenera, tzn. okładzinach wewnętrznej i zewnętrznej oraz w rdzeniu. Przeprowadzono...
W artykule przedstawiono wymagania stawiane materiałom konstrukcyjnym stosowanym do budowy chłodni i mroźni. Scharakteryzowano także wybrane typy płyt chłodniczych. Szczególną uwagę zwrócono na sposób ich łączenia.
Opierając się na wcześniej uzyskanych wynikach statystycznych badań zamrażania, badano wpływ wymiaru charakterystycznego, współczynnika wnikania ciepła oraz temperatury środowiska na czas trwania rozmrażania żywności. Symulacja procesu rozmrażania za pomocą numerycznej metody różnic skończonych doprowadziła do uzyskania ogólnych zależności czasu rozmrażania od badanych wielkości.
Przedstawiono model adiabatycznego przepływu dwufazowego roztworu ziębnik-olej w rurce kapilarnej oraz problematykę obliczania tego najczęściej stosowanego elementu dławiącego w małych urządzeniach chłodniczych. Rezultaty modelowania oraz wyniki obliczeń numerycznych przedstawiono w formie graficznej i porównano z rezultatami dławienia czystych ziębników.
Porównano wpływ warunków chłodniczego przechowywania (t = 0-=- 3°C, x = 21 dni) mięśni piersiowych (musculus pectoralis superjicialis) kurcząt i indyków na ich jakość. Mięso przechowywano: 1 - w woreczkach z folii polietylenowej zamkniętych bez odpowietrzenia (próby kontrolne), 2 - w hermetycznych pojemnikach metalowych, w których ciśnienie powietrza atmosferycznego obniżono do 5 hPa. Analizowano:...
Porównano zmiany jakości porcjowanego mięsa wołowego (musculus semimembranosus femot-is) podczas chłodniczego przechowywania (t = 0-H3°C, T = 10 dni): 1 - w woreczkach foliowych zamkniętych bez odpowietrzenia, 2 - w pojemnikach próżniowych (p = 5 hPa), 3 - w atmosferze modyfikowanej (80% 02, 20% C02). Badano pH, wodochłonność, ilość wycieku, zawartość wody, lepkość dynamiczną ekstraktów z mięsa, zawartość...
Na podstawie analizy rozwiązań konstrukcyjnych stanowisk eksperymentalnych, do badania procesu dławienia zaproponowano oryginalną koncepcję stanowiska badawczego. Przedstawiono wyniki badań eksperymentalnych procesu dławienia wybranych roztworów ziębnik- olej oraz czystych ziębników w rurkach kapilarnych, stosowanych jako elementy dławiące małych systemów sprężarkowych. Uzyskane rezultaty, porównane...