In 2003–2005, a two-factors field experiment was set up on sandy soil of low useful water retention. The aim of the study has been to determine the effect of irrigation and mineral fertilization on the quality of some species of stone fruit trees. The treatments were designed by the split-plot method in 7 replications with cherry, 5 replications with peach, and 4 replications with plum trees. Swards between the trees and herbicide fallows in the rows of trees were maintained. Two factors were considered: subcrown irrigation and mineral fertilization. The mineral fertilization comprised the following variants: 0 NPK –no fertilization, 1 NPK – 130 kg NPK ha–1, 2 NPK – 260 kg NPK ha–1 for cherry and plum trees, and 0 NPK –no fertilization, 1 NPK – 150 kg NPK ha–1, 2 NPK – 300 kg NPK ha–1 for peach. Irrigation and fertilization differentiated concentrations of macro- and micronutrients in fruits of cherry, peach and plum trees. Irrigation resulted in a higher content of sugars and vitamin C in the dry matter of peaches and a lower concentration of sugars in cherries. A higher dose of mineral fertilizers depressed the dry matter content in fruit of plum trees and the concentration of sugars in the fresh matter of cherries.
Doświadczenia polowe przeprowadzono na glebie lekkiej o małej retencji wody użytecznej. Badano wpływ nawadniania i nawożenia NPK na jakość owoców wiśni, brzoskwini i śliwy. Wszystkie doświadczenia założono metodą losowanych podbloków w układzie zależnym (ang. split-plot), w 7 powtórzeniach w doświadczeniu z wiśnią Łutówka, 5 – z brzoskwinią Redhaven i 4 – w doświadczeniu ze śliwą Cacanska Rana. Czynnikiem badanym było nawadnianie podkoronowe oraz nawożenie mineralne. W uprawie wiśni i śliwy zastosowano następujące dawki: 0 NPK – bez nawożenia, 1 NPK – 130 kg NPK ha–1 (40+30+60), 2 NPK – 260 kg NPK ha–1 (80+60+120). W uprawie brzoskwini: 0 NPK – bez nawożenia, 1 NPK – 150 kg NPK ha–1 (40+30+60), 2 NPK – 300 kg NPK ha–1 (80+60+120). Nawadnianie i nawożenie mineralne różnicowało zawartość makro- i mikroskładników oraz azotanów w owocach wiśni, brzoskwini i śliwy. Zastosowane nawadnianie wpłynęło istotnie na zawartość cukrów i witaminy C w suchej masie brzoskwini oraz koncentrację cukrów w owocach wiśni. Wysoka dawka nawozów przyczyniła się do zmniejszenia się istotnie zawartości suchej masy w owocach śliwy oraz koncentracji cukrów ogółem w świeżej masie owoców wiśni.