Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
The crystallinity index of compressed microcrystalline cellulose particles has been estimated using 13 C CP/MAS NMR and photoacoustic FTIR. The results indicate a slight initial increase in crystallinity followed by a decrease as the compaction pressure increases. The initial increase is explained as a transformation of strained structures in cellulose particles into more ordered forms as a result of the initial compression. At higher compaction pressures the crystallinity begins to decrease. This change in crystallinity seems to be larger on the tablet surface than in the tablet bulk and even larger at the tablet perimeter surface than on the top or bottom surfaces of the tablet. Our explanation for these findings is that these differences reflect different levels of shearing forces acting on different parts of the tablet during compaction.